torstai 22. maaliskuuta 2012

Syyn löytäminen ja ongelman ratkaisu!

Tahdon nyt blogissa pohdiskella 'ääneen' tätä meidän ääntely-ongelmaa. Toivon kommentteja ja kokemuksia aiheesta jos mahdollista.
Asiaan olen puuttunut vasta parisen kuukautta sitten, kun piippailu alkoi minua häiritsemään tokoa tehdessä , mutta Pepe on saanut ennen sitä äännellä elämänsä ensimmäiset 6kk. Käyttää ääntään siis TOKOssa ja arjessa. En voi syyttää koiraa tästä ongelmasta, sillä olen sitä itse omalla tietämättömyydellä ja taidottomuudellani vahvistellut. Yritän silti tehdä kaikkeni, että saisin ongelman selätettyä joskus vielä kokonaan. Ehkä osaan kouluttaa tulevaisuudessa kolmannen koirani paremmin :)

Ongelma, vinkuminen:


Tilanteet, joissa käyttää ääntään (piippailee, ulisee, vinkuu...):
  • Kotona, kun mitään ei tapahdu, kun makaa omalla paikallaan eteisessä.
  • Reeneissä, kun on odottamista, tai jotain kovin hienosääteistä, kuten perusasennon tai askelsiirtymien treenaamista
  • tai perusasennossa jököttämistä.
  • Liikkeiden välit, kun juttelen kouluttajan kanssa, vaikka koira olisikin kokoajan käskynalla (maassa.)
  • Mitä enemmän häiriötä, sitä enemmän ääntä.
Syy(t):
  • Turhautuminen, tylsistyminen. Toiminnan vaatiminen multa.
  • Epävarmuus: se ei luota itseensä asioissa ja se purkautuu vinkumalla?
Ratkaisuja:
  1. Rankaiseminen: vinkumisesta seuraa epämiellyttävä kokemus -----> kurmootus. Koiran palkitseminen rangaistukseen reagoinnista. Seuraus voi olla se, että koira paineistuu siitä että sitä rangaistaan ja sen takia sen ääntely vain lisääntyy, varsinkin jos koira ei itse edes huomaa ääntelevänsä?
  2. Palkitseminen oikeasta käytöksestä. Palkitaan aina kun koira on hiljaa. Jos ääntelee, homma keskeytetään?
  3. Lelupalkan vaihtaminen namipalkkaan ----> laskee koiran virettä.
Otan mielelläni vastaan kokemuksia ja tarinoita vinkumisen poiskitkemisestä. Olen itse niin kädetön tässä asiassa etten osaa edetä TOKOssa eteenpäin. Koira tykkää tokoilla ja liikkeet se oppii nopeasti ja innolla. :) Täydellinen tokokoira ilman tuota vinkumista!! Parhaaksi tavaksi treenata, olen todennut sisätokoilut kotosalla. Ihan vaan eteisessä ja palkkana nakki. Täyspitkiä liikkeitä tai vauhtijuttuja ei ihan voi treenata tommoisessa 2m X 6m eteisessä :( Kotona hyvin harvoin ääntelee.

Ei kommentteja: